Contact Us | Language: čeština English
dc.title | Chemical modification of hyaluronic acid: alkylation | en |
dc.contributor.author | Lapčík, Lubomír | |
dc.contributor.author | Benešová, Karolína | |
dc.contributor.author | Lapčík Sr., Lubomír | |
dc.contributor.author | de Smedt, Stefaan | |
dc.contributor.author | Lapčíková, Barbora | |
dc.relation.ispartof | International Journal of Polymer Analysis and Characterization | |
dc.identifier.issn | 1023-666X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2010 | |
utb.relation.volume | 15 | |
utb.relation.issue | 8 | |
dc.citation.spage | 486 | |
dc.citation.epage | 496 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Taylor and Francis | en |
dc.identifier.doi | 10.1080/1023666X.2010.520904 | |
dc.relation.uri | http://tandfprod.literatumonline.com/doi/abs/10.1080/1023666X.2010.520904 | |
dc.subject | alkylové deriváty | cs |
dc.subject | DSC | cs |
dc.subject | kyselina hyaluronová | cs |
dc.subject | kapalně-krystalický fázový přechod | cs |
dc.subject | tvorba micel | cs |
dc.subject | reologie | cs |
dc.subject | viskozita | cs |
dc.subject | Alkyl derivatives | en |
dc.subject | DSC | en |
dc.subject | Hylauronic acid | en |
dc.subject | Liquid crystal phase transition | en |
dc.subject | Micelle formation | en |
dc.subject | Rheology | en |
dc.subject | Viscosity | en |
dc.description.abstract | hydrofobicky modifikované deriváty kyseliny hyaluronové (HA) jsou charakterizovány metodou diferenciální skanovací kalorimetrie (DSC). Současně je měřena viskozita a elasticita reologickými měřeními. Alkylace HA makromolekuly vede k výrazné změně reologických vlastností biopolymeru, která vede k úspěšné tvorbě micel. Tyto pak vytvářejí vysoce organizované supra-molekulární struktury v roztoku, které v případě délky alkylového řetězce C15 a větší je charakteristická tvorbou isotropních kapalně-krystalických přechodů. | cs |
dc.description.abstract | Hydrophobically modified derivatives of hyaluronic acid (HA) are characterized by means of differential scaning calorimetry (DSC) measurements. Simultaneously, viscosity and elasticity are monitored by rheological measurements. Alkylation of HA macromolecule brings about a strong change in the rheological properties of the biopolymer, which leads to the succesful micelle formation process. The latter then create a highly organized supra-molecular structure in the solution, which at the length of the alkyl chain of C15 and higher, is characterized by the creation of the isotropic liquid crystal phase transition. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1001093 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/10:63509537!RIV11-MSM-28110___ | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/10:63509244!RIV11-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43862453 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-78649336862 | |
utb.identifier.wok | 000284409900002 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Benešová, Karolína | |
utb.contributor.internalauthor | Lapčík, Lubomír | |
utb.contributor.internalauthor | Lapčíková, Barbora | |
utb.contributor.internalauthor | Lapčík Sr., Lubomír |