Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Human capital development as a tool for risk elimination in the food industry

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Human capital development as a tool for risk elimination in the food industry en
dc.contributor.author Hoke, Eva
dc.contributor.author Bartošíková, Romana
dc.relation.ispartof Economics and Management
dc.identifier.issn 1802-3975 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2010
utb.relation.volume 4
utb.relation.issue 2
dc.citation.spage 16
dc.citation.epage 20
dc.type article
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita obrany cs
dc.relation.uri https://www.unob.cz/eam/Documents/EaM-2-2010.pdf
dc.subject human cupital cs
dc.subject development cs
dc.subject risks cs
dc.subject food industry cs
dc.subject Human cupital en
dc.subject development en
dc.subject risks en
dc.subject food industry en
dc.description.abstract Podnikové prostředí je významně ovlivňováno turbulentními změnami, které jsou typické pro moderní svět. Změny, inovace, flexibilita jsou pojmy, které by měly být považovány za samozřejmost. Tyto faktory znamenají známá a neznámá rizika pro podnikatele. Podniky v potravinářském průmyslu čelí vysokým požadavkům na kvalitu a bezpečnost potravin. Dále se potýkají s velkým tlakem na nízké ceny finálních produktů, velkou konkurencí, nutnými investicemi do technologií výroby a nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Tyto aspekty mohou znamenat možná rizika, která mají negativní dopad na činnost, finanční výsledky, kvalitu a bezpečnost potravin podniků potravinářského průmyslu. Tento příspěvek shrnuje výsledky dvou doktorských prací. První disertační práce byla zaměřena na bezpečnost a rizika v potravinářském průmyslu a druhá disertační práce byla zaměřena na rozvoj lidských zdrojů prostřednictvím moderních nástrojů personálního managementu. cs
dc.description.abstract The corporate environment is a relevant influence of turbulence which is typical for modern world. Changes, innovations, flexibility are concepts, which should be regarded as commonplace. These factors mean known and unknown risks for enterprisers. Extraordinarily high requirements on quality and safety of food products are requested in the food industry. Enterprises of food industry confront constraint on low prices of final products, big competition, necessity of investment in product technology and deficiency of qualified employees. These aspects can signify possible risks, which have a negative impact on activity, financial results and quality and food safety of food industry enterprises. This paper includes results of two academic dissertations. The first Ph.D. work is focused on safety and risks in the food industry, the second Ph.D. work is focused on human resources development by modern tools personal management. en
utb.faculty Faculty of Logistics and Crisis Management
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1001672
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28160/10:63510098!RIV11-MSM-28160___
utb.identifier.obdid 43863776
utb.source j-riv
utb.contributor.internalauthor Hoke, Eva
utb.contributor.internalauthor Bartošíková, Romana
utb.fulltext.affiliation -
utb.fulltext.dates -
utb.fulltext.references [1] BARTOŠÍKOVÁ, R. Význam systémů řízení bezpečnosti potravin pro konkurenceschopnost potravinářských podniků. Doktorská disertační práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlín, Fakulta managementu a ekonomiky, 2008. [2] MRÁČKOVÁ, E. Rozvoj lidského kapitálu jako faktor zvyšování výkonnosti a konkurenceschopnosti podniku. Disertační práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlín, Fakulta managementu a ekonomiky, 2008. [3] Investors in People – UK Commission for Employment and Skills [online] Publikováno 2010, [cit. 2010-01-19] Dostupné z www: www.investorsinpeople.co.uk [4] BECKER, S. G. Human Capital. London. [online] Publikováno 2007, [cit. 2008- 01-19] Dostupné z www: http://www.econlib.org/library/Enc/HumanCapital.html [5] KAMENÍČEK, J.: Lidský kapitál: úvod do ekonomie chování. 1. vydání, Praha: Karolinum, 2003. ISBN: 80-246-0449-3 [6] SMEJKAL, V., RAIS, K. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. Praha: Grada Publishing, a.s. 2006. 300 s. ISBN 80-247-1667-4 [7] TICHÝ, M. Ovládání rizika. Analýza a management. Praha: C. H. Beck 2006. 396 s. ISBN 80-7179-415-5.
utb.fulltext.sponsorship -
utb.fulltext.projects -
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam