Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Characterization of low-molecular weight collagen hydrolysates prepared by combination of enzymatic and acid hydrolysis

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Characterization of low-molecular weight collagen hydrolysates prepared by combination of enzymatic and acid hydrolysis en
dc.contributor.author Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Kolomazník, Karel
dc.contributor.author Burketová, Lenka
dc.contributor.author Šašek, Vladimír
dc.contributor.author Šimek, Lubomír
dc.relation.ispartof Journal of American Leather Chemists Association
dc.identifier.issn 0002-9726 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2009
utb.relation.volume 104
utb.relation.issue 2
dc.citation.spage 46
dc.citation.epage 51
dc.type article
dc.language.iso en
dc.publisher American Leather Chemists Association (ALCA) en
dc.subject kolagen cs
dc.subject hydrolyzáty cs
dc.subject gelová permeační chromatografie cs
dc.subject collagen en
dc.subject hydrolyzates en
dc.subject gel permeation chromatography en
dc.description.abstract Byla provedena hydrolýza komerčně dostupného hydrolyzátu postružin Hykol-E. Cílem práce bylo připravit nízkomolekulární produkt (Mw < 5000 g.mol-1), který by mohl být použit jako rostlinný biostimulátor. Průběh hydrolýzy byl sledován prostřednictvím změn molární hmotnosti (MW) a distribuce molárních hmotností (MWD) stanovených metodou gelové permeační chromatografie. Studie prokázala, že MW a MWD hydrolyzátu jsou ovlivněny volbou typu kyseliny použité k hydrolýze, její koncentrací a dobou působení. Kombinací enzymatické a kyselé hydrolýzy je možné připravit hydrolyzát s předem definovanými vlastnostmi, vyhovujícími určenému účelu použití. cs
dc.description.abstract Formic, phosphoric and nitric acids were used for hydrolysis of the commercially available hydrolysis product of chrome shavings Hykol-E. The aim of the work was to prepare low-molecular weight product (Mw < 5000 g.mol-1) to be used as the plant biostimulator. Course of hydrolysis was monitored by following the changes of molecular weight (MW) and molecular weight distribution (MWD) determined by gel permeation chromatography (GPC). The study demonstrated that MW and MWD of hydrolysates are influenced by the choice of hydrolysing acid, its concentration as well as by the time of acid treatment. Using the combination of enzymatic and acid hydrolysis, it is possible to prepare products with the tailor-made, pre-defined molecular weight fitting the intended use. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1001014
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/09:63508142!RIV10-MZE-28110___
utb.identifier.obdid 43860971
utb.identifier.scopus 2-s2.0-62349095589
utb.identifier.wok 000263443100002
utb.source j-riv
dc.description.sponsorship Research project of the Ministry of Agriculture [MZe: QH 72117]; Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic [MSM 7088352101]
utb.contributor.internalauthor Kašpárková, Věra
utb.contributor.internalauthor Kolomazník, Karel
utb.contributor.internalauthor Šimek, Lubomír
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam