Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Antibakteriální účinky komerčních fosfátů na vybrané mikroorganismy

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Antibakteriální účinky komerčních fosfátů na vybrané mikroorganismy cs
dc.title Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms en
dc.contributor.author Buňková, Leona
dc.contributor.author Pleva, Pavel
dc.contributor.author Buňka, František
dc.contributor.author Valášek, Pavel
dc.contributor.author Kráčmar, Stanislav
dc.relation.ispartof Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
dc.identifier.issn 1211-8516 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2008
utb.relation.volume 56
utb.relation.issue 5
dc.citation.spage 19
dc.citation.epage 24
dc.type article
dc.language.iso en
dc.publisher Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně cs
dc.publisher Mendel University of Agriculture and Forestry Brno en
dc.identifier.doi 10.11118/actaun200856050019
dc.relation.uri http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2008056050019.pdf
dc.subject fosfáty cs
dc.subject polyfosfáty cs
dc.subject mikroorganizmy cs
dc.subject antimikrobiální efekt cs
dc.subject phosphate en
dc.subject polyphosphate en
dc.subject microorganisms en
dc.subject antibacterial effect en
dc.description.abstract Fosfáty, polyfosfáty a jejich soli se v potravinářském průmyslu využívají například při výrobě tavených sýrů jako tavicí soli. Inhibiční účinky tří komerčně využívaných fosfátů a polyfosfátů lišících se délkou řetězce (690, S9 a HBS) byly testovány na 15 sbírkových kmenech grampozitivních a gramnegativních bakterií a dále u 12 kmenů bakterií, které byly izolovány z tavených sýrů. Pro sledování inhibičního působení použitých fosfátových solí na růst testovaných mikroorganismů bylo zvoleno pět koncentrací každého fosfátu (0,1, 0,2, 0,3, 0,4 a 0,5 % w/v). Citlivost jednotlivých kmenů bakterií k fosfátům byla sledována v tekutém kultivačním médiu, které bylo obohaceno o příslušné soli a následně byl nárůst buněk zjišťován měřením optické denzity při vlnové délce 600 nm. Výsledky ukazují, že fosfáty 690 a S9, obsahující především orthofosfáty, difosfáty (pyrofosfáty) a polyfosfáty s krátkým řetězcem, nemají významný inhibiční vliv na růst testovaných bakterií. Signifikantní inhibiční účinky má pouze sůl HBS (směs polyfosfátů s dlouhým řetězcem), která vykazovala antibakteriální účinky vůči všem testovaným grampozitivním bakteriím (sbírkovým i izolovaným z tavených sýrů). Antibakteriální efekt fosfátů vůči grampozitivním mikroorganizmům roste se zvyšující se délkou polyfosfátového řetězce. Tato studie neprokázala významný účinek testovaných fosfátů na růst použitých gramnegativních bakterií. cs
dc.description.abstract In the food industry, phosphates, polyphosphates and their salts are used, for example, as emulsifying agents in the production of processed cheese. The inhibitory effects of three commercially available phosphates and polyphosphates differing in their chain length (690, S9 and HBS) were tested on a set of 15 gram-positive or gram-negative CCM (Czech Collection of Microorganisms) strains and on 12 bacterial strains isolated from processed cheeses. Five different concentrations of each phosphate were chosen (0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% w/v) in order to observe the inhibitory effects of the phosphate salts on the growth of the microorganisms tested. Sensitivity of the individual bacterial strains to phosphates was observed in a liquid cultivation medium which was supplemented with applied salts. Subsequently, the growth in cells was determined by measuring optical density at a wavelength of 600 nm. According to the results, 690 and S9 phosphates, containing mainly orthophosphates, diphosphates (pyrophosphates) and short-chain polyphosphates, do not have a significant inhibitory effect on the growth of the bacteria tested. Significant inhibitory effects were observed only in HBS salt (a mixture of long-chain polyphosphates), which showed antibacterial effects on all gram-positive bacteria tested (both the CCM strains and those isolated from processed cheeses). The antibacterial effect of phosphates on gram-positive microorganisms is growing with the increasing length of the polyphosphate chain. This study has not proved a significant effect of the phosphates tested on the growth of gram-negative bacteria used. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1000961
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/08:63507422!RIV09-MSM-28110___
utb.identifier.obdid 43856286
utb.identifier.scopus 2-s2.0-57449110801
utb.source j-riv
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.access openAccess
utb.contributor.internalauthor Buňková, Leona
utb.contributor.internalauthor Pleva, Pavel
utb.contributor.internalauthor Buňka, František
utb.contributor.internalauthor Valášek, Pavel
utb.contributor.internalauthor Kráčmar, Stanislav
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International