Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Biodegradabilní obalové materiály z hydrolysátu odpadního kolagenu

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Biodegradabilní obalové materiály z hydrolysátu odpadního kolagenu cs
dc.title Biodegradable packing materials from hydrolysates of collagen waste proteins en
dc.contributor.author Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Kolomazník, Karel
dc.contributor.author Langmaier, Ferdinand
dc.contributor.author Mládek, Milan
dc.relation.ispartof Waste Management
dc.identifier.issn 0956-053X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2008
utb.relation.volume 28
utb.relation.issue 3
dc.citation.spage 549
dc.citation.epage 556
dc.type article
dc.language.iso en
dc.publisher Pergamon Elsevier Science Ltd. en
dc.identifier.doi 10.1016/j.wasman.2007.02.003
dc.relation.uri https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956053X07000475
dc.subject obalové materiály cs
dc.subject biodegradabilita cs
dc.subject hydrolysáty cs
dc.subject hydrogely cs
dc.subject packing materials en
dc.subject biodegradable en
dc.subject hydrolysates en
dc.subject hydrogels en
dc.description.abstract Hydrolysáty získané enzymovou hydrolýsou z odpadních kolagenních proteinů (H) z výrob masného a kožedělného průmyslu o střední molekulové hmotnosti 20 až 30 kDa reakcí s dialdehydem škrobu (DAS) produkují hydrogelů, jež je možné použít jako biodegradabilní (a potenciálně jedlé) obalové materiály v potravinářství, v kosmetice a ve farmacii. Thermo-reversibilita hydrogelů je závislá na koncentraci hydrolysátu (H) a síťovadla (DAS) v reakční směsi. Při koncentraci hydrolysátu 25 až 30 % (w/w) a dialdehydu škrobu 15 až 20 % (vztaženo na hmotnost hydrolysátu) vznikají thermo-reversibilní gely, které mohou být zpracovány na obalové materiály technikami podobnými při zpracování měkkých želatinových kapslí (SGC). Při překročení limitu 20 % přídavku DAS se připraví hydrogelů, které jsou částečně thermo-reversibilní a dalším zvyšováním přídavku DAS přechází gely na thermo-irreversibilní, při jejichž zpracování na obalové materiály je nutné využít jiných technik. cs
dc.description.abstract Enzymatic hydrolysates of waste collagen proteins (H), from current industrial manufacture (leather, edible meat product casings, etc.) of mean molecular mass 20?30 kDa by a reaction with dialdehyde starch (DAS), produces hydrogels applicable as biodegradable (or even edible) packaging materials for food, cosmetic and pharmaceutical products. Thermo-reversibility of prepared hydrogels is given by concentrations of H and DAS in a reaction mixture. At concentrations of H 25?30% (w/w) and that of DAS 15?20% (related to weight of hydrolysate), thermo-reversible hydrogels arise, which can be processed into packaging materials by a technique similar to that of soft gelatin capsules (SGC). Exceeding the limit of 20% DAS leads to hydrogels that are thermo-reversible only in part, a further increase in DAS concentration then leads to thermo-irreversible gels whose processing into biodegradable packaging materials necessitates employment of other procedures. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1000849
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/08:63505291!RIV09-MSM-28110___
utb.identifier.obdid 15554550
utb.identifier.scopus 2-s2.0-37349125977
utb.identifier.wok 000253097600011
utb.source j-riv
utb.contributor.internalauthor Mokrejš, Pavel
utb.contributor.internalauthor Kolomazník, Karel
utb.contributor.internalauthor Langmaier, Ferdinand
utb.contributor.internalauthor Mládek, Milan
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam