Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Vliv skladování sadbových brambor na rychlost počátečného růstu natě

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Vliv skladování sadbových brambor na rychlost počátečného růstu natě cs
dc.title Influence of storage conditions of seed potatoes on the speed of initial growth of haulms en
dc.contributor.author Šottníková, Viera
dc.contributor.author Hřivna, Luděk
dc.contributor.author Kučerová, Jindřiška
dc.contributor.author Burešová, Iva
dc.relation.ispartof Seed and Seedlings XII
dc.identifier.isbn 978-80-213-2544-9
dc.date.issued 2015
dc.citation.spage 145
dc.citation.epage 148
dc.event.title 12th Scientific and Technical Seminar on Seed and Seedings
dc.event.location Prague
utb.event.state-en Czech Republic
utb.event.state-cs Česká republika
dc.event.sdate 2015-02-05
dc.event.edate 2015-02-05
dc.type conferenceObject
dc.language.iso cs
dc.publisher Česká zemědělská univerzita v Praze
dc.subject sadbové brambory cs
dc.subject redukující cukry cs
dc.subject rychlost počátečního růstu natě cs
dc.subject seed potato en
dc.subject reducing sugars en
dc.subject initial growth rate of haulms en
dc.description.abstract Byl sledován vliv skladování sadbových brambor při dvou teplotách skladování 5-7 °C a 2-4 °C. Byl stanoven vliv obsahu redukujících cukrů a škrobu u sadbových brambor na rychlost počátečního růstu natě a vliv na senzorickou kvalitu po uvaření. K nejnižšímu poklesu obsahu škrobu za období 2011 a 2012 došlo u odrůdy Ditta při skladování při teplotě 5-7 °C. K nejvyššímu nárůstu obsahu cukru u odrůdy Redstar při uskladnění v podmínkých 2-4 °C. Odrůda Redstar měla i nejrychlejší reakci na rychlost počátečního růstu natě při nižší kladovací teplotě, což je v přímé korelaci s množstvím stanovených redukujících cukrů. cs
dc.description.abstract The influence of two storage temperatures 5 - 7 degrees C and 2 - 4 degrees C was monitored on seed potatoes with different cooking type. The effect of reducing sugars and starch in seed potatoes on the initial growth rate of haulms and effect on the sensory quality after cooking were determined. There was the lowest decrease in starch content for the period 2011 and 2012 in case of the variety Ditta stored at 5 - 7 degrees C. The highest increase of reducing sugar content had variety Redstar stored at 2-4 degrees C. The same variant of Redstar had the fastest response speed initial growth haulms at lower storage temperature, which is directly correlated with the amount of reducing sugars provided. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1005760
utb.identifier.obdid 43873666
utb.identifier.wok 000357378800024
utb.source d-wok
dc.date.accessioned 2015-12-14T17:36:44Z
dc.date.available 2015-12-14T17:36:44Z
utb.contributor.internalauthor Burešová, Iva
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam