Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Způsob deproteinizace odpadních tuků a olejů

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Způsob deproteinizace odpadních tuků a olejů cs
dc.title Deproteinization method of waste fats and oils en
dc.contributor.author Kolomazník, Karel
dc.contributor.author Pecha, Jiří
dc.contributor.author Vašek, Vladimír
dc.contributor.author Friebrová, Veronika
dc.contributor.author Podzimek, Petr
dc.type patent
dc.language.iso cs
dc.relation.uri https://isdv.upv.cz/webapp/resdb.print_detail.det?pspis=PT/2011-422
dc.description.abstract Způsob deproteinizace odpadních tuků a olejů, zejména pak z odpadu kožedělného, masného a potravinářského průmyslu a především pro výrobu biostimulátorů a biopaliv, spočívá v odstranění bílkovinného tuhého podílu a volných mastných kyselin. Příslušná odpadní surovina se podrobí alkalické hydrolýze působením organické báze nebo směsi organických bází, přičemž jako produkty této alkalické hydrolýzy vzniknou vzájemně oddělené frakce tekutého bílkovinného hydrolyzátu a rafinovaného tuku nebo oleje, který je zbaven jak bílkovinné složky, tak i volných mastných kyselin. Jako organická báze nebo směsi organických bází se použije s výhodou alespoň jeden amin vybraný ze skupiny zahrnující izopropylamin, diizopropylamin, butylamin, cyklohexylamin a tetrametyl-amoniumhydroxid. Alkalická hydrolýza se provede s výhodou v přítomnosti proteolytického enzymu, který proces hydrolýzy urychluje. cs
dc.description.abstract The invented deproteinization method of waste fats and oils, particularly from waste of leather, meat, and food processing industries and particularly for manufacture of biostimulators and biofuels is characterized by removal of proteinaceous solid fraction and free fatty acids. The corresponding waste starting material is then subjected to alkaline hydrolysis by the action of an organic base or a mixture of organic bases, whereby the products of said alkaline hydrolysis are mutually separated fractions of a liquid proteinaceous hydrolyzate and refined fat or oil, which is devoid of both proteinaceous component and free fatty acids. Preferably, at least one amine being selected from the group consisting of isopropylamine, diisopropylamine, butylamine, cyclohexylamine and tetramethyl-ammonium hydroxide is used as the organic base or a mixture of organic bases. The alkaline hydrolysis is preferably carried out in the presence of a proteolytic enzyme, which accelerates the hydrolysis process. en
utb.faculty Faculty of Applied Informatics
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1005436
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28140/12:43868059!RIV13-MSM-28140___
utb.identifier.obdid 43868150
utb.source p-upv
dc.date.accessioned 2015-10-02T13:58:29Z
dc.date.available 2015-10-02T13:58:29Z
utb.identifier.upv1 2011-422
utb.identifier.upv2 303310
utb.identifier.mpt C 11 B 3/06, C 11 B 13/00
utb.date.registered 2011-05-13
utb.date.granted 2012-06-13
utb.patent.type B6
utb.patent.state Valid document
utb.contributor.internalauthor Kolomazník, Karel
utb.contributor.internalauthor Pecha, Jiří
utb.contributor.internalauthor Vašek, Vladimír
utb.contributor.internalauthor Friebrová, Veronika
utb.date.patent-published 2012-07-25
utb.date.registration-published 2012-11-21
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam