Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a nízkým obsahem SO2

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a nízkým obsahem SO2 cs
dc.title Process for preparing wine with maintained natural antioxidative capacity and low content of SO2 en
dc.contributor.author Fic, Vlastimil
dc.contributor.author Fic, Michal
dc.contributor.author Kubáň, Vlastimil
dc.type patent
dc.language.iso cs
dc.relation.uri https://isdv.upv.cz/webapp/resdb.print_detail.det?pspis=PT/2013-128
dc.description.abstract Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a s nízkým obsahem SO2 spočívá v tom, že u vstupní suroviny se provede stanovení obsahu biologicky aktivních látek (BAL) a ekvivalentní určení přírodní antioxidační kapacity (PAK), vstupní surovina se podrobí jednotlivým technologickým etapám procesu zpracování, během něhož se ve všech předem stanovených kritických bodech těchto technologických etap provede zjištění změny obsahu BAL-PAK, takto zjištěný pokles obsahu BAL (PAK) se nahradí ekvivalentní dávkou SO2 jako látky se syntetickou antioxidační kapacitou (SAK) v přebytku až do 40 mg/l u bílého vína nebo 30 mg/l u červeného vína (20% z normativu SO2 pro tato vína bez zvýšeného obsahu cukru). Celková antioxidační kapacita na výstupu z technologického procesu výroby vína je tvořena až z 35 % přírodní antioxidační kapacitou a zbytek je tvořen SAK – podílem SO2. Kritické body přitom představuje a) ukončení lisování hroznů za získání hroznové šťávy, b) ukončení kvašení moštu před separací kvasnic a bentonitových kalů, c) vyzrávání 3 až 4 týdny po separaci kvasnic a bentonitových kalů, d) ukončení technologického procesu výroby vína před plněním do lahví nebo před zpracováním na další produkty na bázi vína, e) příprava k dodatečné manipulaci, jako je přečerpávání, filtrace, transport. cs
dc.description.abstract The invented process for preparing wine with maintained natural antioxidative capacity and low content of SO2 is characterized by determining the content of biologically active substance (BAL) in the starting material and by carrying out equivalent determination of a natural antioxidative capacity (PAK), subjecting the starting material to individual processing steps during which the determination of change in the content of BAL – PAK is carried out in each processing step in a predetermined critical points thereof. So determined drop of the BAL (PAK) content is then substituted by an equivalent dosage of SOi2 as a substance with a synthetic antioxidative capacity (SAK) and namely in an excess of up to 40 mg/l in a white wine or 30 mg/l in a red wine (20 percent of the SOi2 standard for these wines without increased amount of sugar). The total antioxidative capacity at the output of the wine preparation processing steps consists of up to 35 percent of the natural antioxidative capacity and the balance is SAK – with the share of SOi2. At the same time, the critical points are as follows: a) finish of wine grape pressing in order to obtain wine grape juice, b) finish of the wine grape juice fermentation prior separation of yeast and bentonite sludge, c) ripening for a period of 3 to 4 weeks after separation of yeast and bentonite sludge, d) finish of wine preparation technological process prior filling thereof in bottles or prior processing thereof to other wine-based products, e) preparation for additional handling such as pumping, filtration and transportation. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1005423
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/14:43871364!RIV15-MSM-28110___
utb.identifier.obdid 43871572
utb.source p-upv
dc.date.accessioned 2015-10-02T13:58:25Z
dc.date.available 2015-10-02T13:58:25Z
utb.identifier.upv1 2013-128
utb.identifier.upv2 304727
utb.identifier.mpt C 12 G 1/04, C 12 G 1/00
utb.date.registered 2013-02-21
utb.date.granted 2014-07-30
utb.patent.type B6
utb.patent.state Valid document
utb.contributor.internalauthor Fic, Vlastimil
utb.contributor.internalauthor Fic, Michal
utb.contributor.internalauthor Kubáň, Vlastimil
utb.date.patent-published 2014-09-10
utb.date.registration-published 2014-09-10
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam